Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antikoncepce ničí vztahy ...

1. 11. 2010

 

Výrobci často tvrdí, že stálá hladina hormonů v antikoncpečních pilulkách ženám pomáhá udržovat vyrovnanou náladu a zabrání psychickým výkyvům před menstruací. Pravý opak je zřejmě pravdou!

„Zdá se, že ženy, ale také farmaceutičtí výrobci si nejsou vědomi toho, jaké spektrum psychologických vedlejších účinků hormonální antikoncepce může mít, lépe řečeno různé druhy těchto pilulek,“ varoval doktor Craig Roberts, který na skotské University of Stirling vedl studii o vlivu hormonů na chování.

Důkazy nebo paranoia?

Tato studie prokázala, že hormonální antikoncepce vyvolává u žen žárlivost a panovačnost. Chovají se pak příliš majetnicky a častěji pochybují o partnerově věrnosti.

Podle britských vědců tak pilulky mohou zničit partnerský vztah, protože změny pohledu na určité běžné každodenní problémy dokáží nabýt až paranoidních rozměrů. Za viníka těchto změn v osobnosti žen vědci označili ženský hormon estrogen, obsažený v antikoncepci.

Jasná souvislost

Studie zkoumala, nakolik 275 žen, které dlouhodobě užívají antikoncepční pilulky, důvěřují svým mužům. Prokázala se přitom jasná souvislost mezi žárlivostí a preparáty s vysokou hladinou estrogenu. Výsledky byly publikovány v časopise Personality and Individual Differences journal.

Čím více estrogenu pilulka obsahuje, tím paranoidnější ženy ve vztahu k partnerovi bývají a tím více se projevuje jejich žárlivost. Obsah progesteronu přitom na toto chování vliv nemá.